Ceny ropy mierne vzrástli 18.6.2013

18.06.2013 Celý región

Bangkok 18. júna (TASR) - Ceny ropy dnes mierne vzrástli. Obchodovanie s komoditou je zatiaľ pokojné. Investori totiž čakajú na výsledky zasadnutia Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý v USA plní úlohu centrálnej banky. Informovala o tom agentúra AP.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v júli sa dnes na poludnie v Bangkoku predával po 97,82 USD (73,34 eura). To je len o 5 centov viac ako v predchádzajúci deň, keď sa cena kontraktu v priebehu obchodovania nakrátko vyšplhala na 98,74 USD za barel, čo bola jej najvyššia úroveň od septembra 2012, a potom mierne klesla.

Severomorská ropná zmes Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, dnes zdražela o 26 centov na 105,73 USD za barel.

Fed ukončí dvojdňové zasadnutie v stredu 19. júna. Investorov najviac zaujíma, či bude pokračovať v podpore ekonomiky v doterajšom rozsahu, alebo zníži objem peňazí na nákup dlhopisov, keďže stav amerického hospodárstva sa zlepšuje. Okrem toho väčšina obchodníkov dúfa, že centrálna banka ponechá úrokové sadzby na rekordne nízkej úrovni blízko nule, vďaka čomu sú úvery pre firmy, ale aj domácnosti v USA dostupnejšie.
 

Vyberte región